zondag 20 december 2015

Vitaal Ouder Worden

Mijn schoonmoeder is op bezoek. Ze is 92 jaar. Vanmorgen stapte ze haar eigen woning uit en stapte in de taxi die haar bij ons bracht. Zo stond ze vanochtend met de rollater voor de deur.
In haar tas een cake voor bij de thee. Hoewel ze minder goed hoort lukt het gesprek vrij goed. Vooral omdat de kamer niet vol is, en we met z'n tweeën zijn. Hoe doe je dat ma? vraag ik haar. Hoe blijft je zo vitaal? De laatste jaren ben ik meer en meer met dat thema bezig geweest. Hoe kan ik vitaal oud worden? Hoe kan ik voorkomen dat ik op mijn 70ste al uitgerangeerd ben, Hoe kan ik tot mijn 80 ste, minstens, in het huis blijven wonen waar we nu wonen.
We hebben de afgelopen jaren er veel aan gedaan om ons huis te renoveren. In 2012 begon het met een nieuwe badkamer; het kleine bad eruit en een royale inloopdouche er voor in de plaats. Onze slaapkamer beneden weer netjes. En daarna kwam de keuken. Ik zag bij mijn schoonmoeder hoe lastig het voor haar is dat de koelkast op de grond staat. Alles wat ze in haar koelkast zet, wordt op het voorste randje gezet, anders kan ze er niet bij. Een poging om hem hoger te zetten mislukte. Ze is het zo gewend en met een stok met een haak eraan, kan ze alles wel naar toe zich toehalen.... Toen wij onze nieuwe keuken gingen uitzoeken deze zomer, was het eerste wat ik wenste een koelkast op hoogte. alle kastjes zijn vervangen door laden. zodat we er tot in lengte van dagen plezier kunnen hebben. We kunnen een hoop leren als we naar ouderen kijken.
Maar vitaliteit gaat verder dan het lichaam. Hoewel het knap is dat mijn schoonmoeder op haar hoge leeftijd nog haar potje kookt en haar eigen zaakjes regelt, heeft vitaliteit ook te maken met de kracht van onze geest. In haar geval waren lezen en puzzelen de sportieve activiteiten voor het brein. Vanaf het begin dat ik in de familie kwam, worden er spelletjes gespeeld. Rummycub en scrabble zijn daarbij favoriet. Natuurlijk kijkt ze ook t.v. maar internet heeft ze niet en ook geen mobieltje. Reizen deed ze altijd met de trein en dan liep ze naar het station. Een eenvoudig en regelmatig leven. Zou dat het geheim zijn?
Of is het geheim dat ze al heel haar leven groenten uit de eigen tuin eet? Mijn schoonvader was altijd in de tuin te vinden en mijn partner heeft die gewoonte over genomen. Ook wij verbouwen onze eigen groenten. We plukken onze eigen bessen en maken onze eigen appelmoes. Zo weten we in elk geval dat een deel van het voedsel wat we eten onbespoten is.

Hoe zit het ma, gaan we nog een spelletje scrabble spelen? Daar is ze zeker voor te vinden. Ik moet het wel even opnieuw uitleggen. Hoe ging het ook alweer. De dubbele woord- en letterwaarden komen weer terug in het geheugen. In het begin moet ik haar helpen om de juiste woorden te leggen en de punten goed te tellen. En dan komt ze ineens met de genadeslag! 54 punten in één keer. Ook de rest van het spel behoudt ze haar voorsprong. Tot ze moe is, honger heeft en precies op tijd haar broodje wil eten. Nu ligt ze lekker warm in een ligstoel bij de speksteenkachel met haar benen omhoog. en een plaid over haar benen. Straks, als ik klaar ben met mijn blog, spelen we verder en wil ze nog graag een stukje lopen. Want, zo vertelt ze,  ik heb geen zitgat. En daarmee onthult ze waarschijnlijk het ware geheim van haar vitaliteit. Niet op je gat blijven zitten, maar altijd in beweging blijven. We eten vandaag lekkere opgebakken aardappels en prei uit de moestuin. Ze verheugt zich er nu al op, en speciaal voor haar zorg ik ook voor een schaaltje jus en een toetje. Want een beetje vet een beetje suiker kan geen kwaad is haar motto.