dinsdag 12 april 2016

Levensplan

Heb jij een levensplan? Deze vraag stelde ik aan mijn man.
Hij stelde hem terug. Jij? Daarna zijn we samen een levensplan gaan maken.
Ik wil nog een hele hoop bereiken in mijn leven.
Mijn leven is nog niet af. Er is nog veel waarvan ik droom en er zijn nog dromen die ik in doelen wil omzetten. Mijn plan is die doelen te verwezenlijken.
Hoe doe je dat dan, dromen in doelen veranderen? Laat ik beginnen te vertellen dat voor veel mensen dromen heel erg ver weg lijken te liggen. Alsof ze al onbereikbaar lijken op het moment dat we ze creëren. Laten we eens kijken naar een kinderdroom. Hoeveel meisjes dromen ervan om later een prinsesje te zijn? En hoeveel jongens dromen ervan om profvoetballer te worden? Heel veel. En toch is niet voor iedereen plaats in het paleis of in de wereldcup. Zijn die dromen dan een utopie en zinloos?
Ja en nee. Want al lijkt een droom onbereikbaar, zinloos is het geenszins. Dromen stimuleren ons en herinneren ons aan ons diepste verlangen en deze prikkelt onze drijfveer, onze motivatie.
En op het moment dat we woorden eraan gaan geven, en gaan benoemen en beschrijven, komen er gedachten in ons op. Dat gaat automatisch. Beelden, verlangens en gedachten gaan samenvloeien en zo vormt zich een nuance, een haalbaar doel, misschien nog wel ver weg maar niet onbereikbaar.
We denken na over onze drijfveren: Waarom wil ik ergens heen? Waar ligt mijn passie? Hoever wil ik gaan?
Geleidelijk aan ontstaat een plan. Laten we iets gaan doen. We plannen acties omdat we ervaren hebben dat er zonder actie geen resultaat zal komen.
Natuurlijk zijn er ook tegenslagen. En helaas zijn er altijd mensen die niet in jouw dromen geloven en die ze onderuit willen halen. Of ze letterlijk van je afnemen. Teleurstellingen en ervaringen van verlies, kunnen maken dat we de rem zetten op onze acties. Onbewust geloven we er zelf misschien niet in. Want waarom zou het dit keer wel lukken een doel te halen?
Vertrouwen is nodig m.n. in jezelf, om je doel vast te houden. Daarnaast is het belangrijk ons bewust te zijn van onze angst. Als iemand al diverse keren heeft ondervonden dat iets wat dierbaar is wordt afgenomen, zal deze persoon het moeilijker vinden om het vertrouwen weer op te bouwen. Er is dus ook moed en lef nodig, om de angst te trotseren en weer op avontuur te gaan.
Uiteindelijk leidt de droom van het meisje dat prinses wil worden niet naar een paleis, maar naar een gezond en onbezorgd leven waarin geen stress is, mensen van je houden en je veel vrijheid ervaart. Het is niet de rol van prinses; het is wat zij vertegenwoordigt.
En de droom van de jongen die profvoetballer wil worden? Die kan leiden naar buitengewone prestaties, een verlangen naar samenwerking en kracht en eigen regie. Ook deze droom kan passen in een levensplan. Een plan voor een jaar, tien jaar, dertig jaar....
Veel van wat wij, mijn man en ik, bereikt hebben, hebben we ooit eerder voor ons gezien. Een buitenhuis met moestuin, een sociaal netwerk om in te werken, familie, vrienden.... waarom zouden we dan stoppen met dromen?
Wij hebben onze dromen weer onder het stof weggehaald.  En we hebben er doelen van gemaakt. En dit keer niet alleen apart van elkaar, maar ook samen. We dromen van mooie buitenlandse reizen met zijn tweeën. Eerder stoppen met werken, genoeg reserves om niet in de stress te zitten en samen vitaal ouder te worden. Onze doelen staan ook vast: over een jaar op reis op kosten van het bedrijf waarmee we werken. Daarna vaker, zolang we kunnen twee keer per jaar. Financiële reserves op de bank en overvloed creëren door ervoor te zorgen dat de acties die we nu doen een vervolg krijgen, en dat ons voorbeeld gevolgd gaat worden. Meer nalaten voor onze kinderen en kleinkinderen, zodat zij niet met lege handen achterblijven. En caritas; anderen helpen die nog niet hun plannen kunnen waarmaken. Mensen laten meegenieten van onze overvloed waarvan wij zelf vinden dat ze het verdienen.
Een vakantiereis plannen of een levensreis? Het is niet zoveel anders. Wat is je vertrekpunt en waar wil je over een tijdje zijn? Wat neem je mee en wat heb je nog te doen  / te ontwikkelen?
Ons levensplan is gemaakt. We weten waarheen we willen, wanneer en waarom. Onze acties volgen.