donderdag 12 mei 2016

Rouw op je dak, rouw op je werk.

Rouw blijft een lastig onderwerp. Niet iedereen wil ermee bezig zijn. Maar er rouwen dagelijks vele mensen. Niet alleen is er rouw vanwege overlijden. Verlieservaringen vinden we overal. Verlies van een familielid door scheiding is ook verlies. Verlies van gezondheid door ziekte. Verlies van inkomen door ontslag. Verlies van dromen door desillusie.. Maar laten we het niet te gecompliceerd maken. De meeste rouw ervaringen zijn na verlies van een dierbare door de dood. En in veel werksituaties wordt daar nog onvoldoende rekening mee gehouden.

Zo kennen we in veel CAO 's verlofdagen. We kennen het ziekte verlof, het ouderschapsverlof en tegenwoordig ook het zorgverlof. Maar heeft u al eens gehoord over een rouwverlof? Ja er is een verlofdag voor de begrafenis of crematie, maar er zijn meestal meerdere dagen in de tijd dat het werk gewoon niet wil. Of dagen waarop het verdriet zo op de voorgrond staat dat werken niet mogelijk is. Gaan we dan door tegen beter in? Gaan we ons ziek melden zonder ziek te zijn? Nemen we een snipperdag terwijl we ons hondsberoerd voelen? Hoe zit dat eigenlijk met gedenkdagen? De dag waarop je geliefde jarig zou zijn geweest, de sterfdag, de dag waarop je met de familie de as wilt verstrooien? Of wanneer je de hele dag in tranen bent, terwijl je het huis van je ouders opruimt. Kun je dan zomaar de knop omzetten?
Rouw is niet te regelen. En net zoals bij veel andere items, wil ik ook graag zelf keuzes maken. Ik ben daarom blij dat ik niet meer met een CAO te maken heb. Eén van de voordelen van onze manier van werken is dat we zelf ons rouwverlof kunnen regelen.

Als er wel een rouwverlof zou worden opgenomen in de CAO zou ik pleiten voor ongeveer 5 dagen per jaar, die je in overleg met je collega's of leidinggevende zou kunnen opnemen gedurende het hele jaar, om ruimte te geven aan je rouw. Veel ziekteverzuim heeft nl. te maken met niet verwerkte emoties rondom rouw. En dat kunnen verschillende gevoelens zijn: verdriet, boosheid, angst (voor meer verlies of alleen zijn) jaloezie, maar ook gevoelens van liefde kunnen geblokkeerd worden. Ineens kun je die liefde voor die ander niet meer laten stormen en waar kun je dan met jouw liefde terecht? Soms heb je een nieuw doel nodig. Misschien wil je een herinneringsboek maken of meedoen aan een herdenkingsloop. Of wellicht wil je met familieleden samen gaan eten en dan het lievelingsrecept bereiden van je geliefde.

Dat ik een voorstander ben van een andere manier van leven en werken, is jullie wel bekend. Ik ben graag vrij. Natuurlijk heb ik ook, net als iedereen mijn verantwoordelijkheden, en waar die door moeten gaan, probeer ik ze ook door te laten gaan. Maar het is ook fijn om daarna te kunnen schakelen, en een luisterend oor te kunnen zijn voor collega's die even geen aandacht kunnen opbrengen bij het werk, die door ziekte in de familie, overlijden of die door andere redenen het hoofd anders hebben staan.  Rouw komt vaak onverwacht je dak. Dat dak kan het dragen, maar het verdriet kan er ook doorheen zakken of er vanaf glijden...

Ben jij blij met de regelingen in jouw werk? Kun jij genoeg ruimte in je werk creëren om te voorkomen dat je 'ziek' wordt? Vitaliteit is een staat van balans in lichaam, geest en energie. Ik ben  hier in mijn werk jaren mee bezig geweest en nog steeds komt dit thema regelmatig voorbij in mijn werk als personal coach. Los van die balans kun je overwegen om je leven en werken anders in te richten wanneer er bij herhaling sprake is van disbalans. Ik kan je mogelijk iets aanreiken, wat daarbij een oplossing biedt.