zaterdag 2 januari 2016

Detox van 9 dagen.

De start van het nieuwe jaar begint voor veel mensen met goede voornemens, zo ook voor mij. Ik wil de knop omzetten en mijn BMI gaan verlagen. Het afgelopen jaar was een jaar waarin ik veel last had mijn nek, want het auto-ongeluk van 21 januari 2015 heeft zijn sporen nagelaten. Nadat ik eerst het hardlopen weer had opgepakt, (de Monnikenloop op Schiermonnikoog), ging het daarna slechter. Het hardlopen moest ik staken en zelfs wandelen gaf teveel druk. Ik bleef wel fit verder, maar mijn conditie werd er niet beter op, en mijn gewicht nam toe... Nu ben ik altijd al een lekkere eter geweest. Hoewel ik heel bewust eet, en echt gezond al zeg ik het zelf, biedt dat zeker geen garantie tegen overgewicht Ook van gezonde voeding kun je aankomen, en ook van fruit teveel eten.
Ik nam het lijstje door van voedsel dat ik regelmatig eet. Geen pakjes en zakjes, Eten wat onbespoten is en van het seizoen. Weinig tot geen alcohol. Meer plantaardig dan dierlijk voedsel. Veel fruit en groenten. Veel water. Geen suiker in de koffie en thee. Zuivere producten. En toch.. Oei ik groei!

Ik weet inmiddels waardoor dat komt: te weinig beweging. En teveel van al het goede en gezonde.
Tijdens de feestdagen heb ik mijn beslissing genomen: De knop gaat om en ik ga er wat aan doen. Te beginnen met een reiniging van mijn darmen. Die ontgifting is nodig om mijn lichaam te re-setten. Even helemaal leeg en schoon en dan opnieuw beginnen met het tot me nemen van voedsel.
Ik doe dat niet alleen, maar samen met  iemand die ook wilde starten. Zo hebben we steun aan elkaar.
Via de app hebben we al even contact gehad.contact. Starten op zaterdag heeft als voordeel dat we maandag, als de werkweek weer begint, op dag 3 zitten. Vanaf dag 3 mogen we weer meer eten: een warme maaltijd van 600 calorieën. Deze eerste 2 dagen houden we het bij supplementen, AloeVera Gel, een voedzame shake en hele gezonde tussendoortjes....Tomaatjes, sla, worteltjes, een peer, het mag gewoon. Zolang ik er maar niets aan toevoeg, Geen sausje, geen zout.

Ik kijk naar buiten en voel dat het vandaag een stuk kouder is geworden. Dat is een drempel voor mij om naar buiten te gaan. Binnen is het heerlijk warm bij de kachel. Daar kan ik mij neervlijen en ondertussen een spelletje wordfeut spelen. Ik heb inmiddels zoveel tegenstanders verzameld, dat ik wel een half uurtje zoet ben voor ik allee woordjes weer gelegd heb. Maar hoeveel calorieën verbruik ik daarmee?  En hoeveel trek krijg ik daarvan?
Goede voornemens beginnen met een duidelijke reden, een duidelijk WAAROM. Waarom ben ik gestart? Waarom wil ik mezelf op de proef stellen of ik dit kan?
Omdat ik me fitter en vitaler wil voelen. Omdat mijn BMI te hoog is en mijn conditie niet voldoende. Daarom! Ik schaam me er niet voor. Ik ben nu éénmaal één van die vele Nederlanders die niet van nature van sport houdt, niet lenig is, en heel veel smaak heeft als het om eten gaat. Dus ben ik blij dat ik ook voor het wandelen een maatje heb gevonden. Ik ga het gewoon DOEN.  Wish me luck!

zondag 27 december 2015

Kaartjes sturen...

Kerst is weer voorbij. De boom staat er nog, evenals de kerststal en de ster hangt nog voor het raam.
De kaarten met goede wensen komen nog steeds binnen. Goede wensen voor de feestdagen, maar ook goede wensen voor het nieuwe jaar. Sommigen schrijven er een persoonlijk bericht bij, anderen zetten alleen hun naam op de kaart. Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik vind al die post altijd erg leuk. Ik heb niet zoveel met digitale groeten via mail, hoewel een leuke digitale kaart op Facebook met mijn 600 vrienden wel nuttig kan zijn. Nee, mijn directe vrienden en mijn familieleden wil ik toch wel graag een persoonlijke kaart met de post sturen. Meestal zet ik er een slogan in, soms een gedichtje. Ik gebruik de kerstdagen om even na te denken wie mijn naasten zijn en wie ik graag het beste toewens. Elk jaar zijn daar wel mensen bij, die misschien niet op een kerstkaart zitten te wachten, Mensen die iemand hebben verloren, of die het op een andere manier heel moeilijk hebben gehad. Dan schrijf ik wel eens wat andere woorden dan "gelukkig nieuwjaar". Ik wens ze dan toe dat ze deze dagen omringt mogen zijn door mensen die om hun geven, en ik dat ze door hun warmte en liefde deze dagen door mogen komen..In 1993 was het voor ons ook een hele bijzondere periode rond kerst. Anouk kwam op kerstavond thuis, nadat ze vanaf haar geboorte op 3 oktober alleen maar in ziekenhuizen had gelegen. Ik heb toen haar kleinste knuffeltjes in onze kerstboom gehangen, en daarna deed ik dat elk jaar. Ze sliep kerstavond voor het eerst in haar eigen wiegje, en was ons "kerstkindje". Voor ons zal eerste kerstdag daarom altijd een dag zijn, met een randje, zowel een liefdevol randje alseen randje vol weemoed. Want op oudejaarsavond ging ze terug naar het ziekenhuis om daarna niet meer terug te keren naar huis.
Ik heb het dit jaar zo druk gehad, dat ik pas gisteren mijn kaarten op de bus heb gedaan. Ik had ze wel voor de kerst gekocht, maar het afscheid van het werk, het nalopen van de teksten op de nieuwe website en het bijwerken van de administratie, stonden ook op de agenda voor de kerstdagen. Na de boodschappen, het koken en de huishoudelijke taken, bleef er niet veel tijd over voor het schrijven van kaarten. Ondertussen heb ik wel vast de buren verrast met een vilten kerstbal voor in de boom. Ik vond ze op de website van Forever met leuke cadeaukaartjes erbij.
Op tweede kerstdag, 's morgens, heb ik uiteindelijk mijn kaartjes geschreven. Dat viel nog niet mee, omdat niet iedereen even trouw blijkt te zijn, in het doorgeven van adreswijzigingen. Voordeel is wel, dat ik mijn adreslijst nu weer helemaal up to date heb. Ik weet weer waar iedereen woont, ik ken zelfs de namen weer van alle baby'tjes die geboren zijn in het afgelopen jaar, want de geboortekaartjes van Ruben, Sara, Yonne en Hannah heb ik bewaard en ik kan ze allemaal weer bij naam noemen! Al die baby'tjes, al die kindjes, die net als onze Anouk in 1993, een naam gekregen hebben en deze naam
verder meedragen in hun verdere leven. Ook voor hen zijn onze kerst- en nieuwjaarswensen bedoeld. Zij zijn onze toekomst. Daarom voor iedereen, ook vanaf deze plaats: Maak van 2016 jouw jaar, maak je dromen waar!!!!