dinsdag 20 december 2016

Over eten..



De uitdaging van deze week is met kerst een menu op tafel te zetten waarbij rekening gehouden wordt met: enkele vegetariërs, een koemelkvrij dieet, een lactose/volkorenvrij dieet. En dan ook rekening houden met leeftijd (het moet goed te kauwen zijn). Er zijn meerdere personen die geen vis en geen champions eten, geen uit, prei, pompoen, courgette, en aubergine, en geen geitenkaas lusten. Dat vinden Popko en ik juist zo lekker!

Mijn oplossing: We beginnen met een biologisch tomaten/wortelsoepje zonder vlees, room of vermicelli. Daarbij lactose vrij natuurbrood met noten of olijven of naturel.  
En ik ga vier hartige taartjes maken! Twee vegetarisch, waarvan één met veel geitenkaas, aubergine, paprika, en broccoli en noten, één met rijst, eieren en spinazie en Twentse oude kaas.
Ik maak er één met broccoli en biologische kipfilet, paprika. Ik maak er één met prei, aardappelen (uit eigen tuin!), champions en biologisch rundergehakt. We eten er gemengde sla bij, zonder feta en olijven, dat zet ik los op tafel voor de liefhebbers. Ik koop meestal zoveel mogelijk biologische producten, zodat de smaken sterker blijven en je niet veel ingrediënten nodig per keer nodig hebt. Het voordeel van hartige taart is dat je het goed van te voren kunt maken.bladerdeeg bevat vaakmelk of lactose, dus ik maak zelf een eigen deegje.

Om te voorkomen dat we ons “over”eten, gaan we soms al om 16.00 uur aan de soep. Vaak hebben we er dan een fikse wandeling opzitten en daarna thee gedronken. I.p.v. van chips en zoutjes op tafel te zetten kunnen we prima aan ons voorgerecht beginnen. En dat kan dan worden opgevolgd met een lekker wijntje of ander glaasje voor we aan het hoofdgerecht beginnen. Op die manier krijg je met de thee en soep alweer genoeg vocht binnen en is het ook niet zo moeilijk om de rest van het kerstdiner op te schuiven naar bijv. 19.00. Vooral als de gesprekken goed zijn en het huis lekker warm en sfeervol verlicht.

Op eerste kerstdag wordt er bij ons vaak gebruncht, in plaats van een ontbijt en lunch. Het ritme van de dag ziet er daarom anders uit als op een “gewone”dag. Met het eten en drinken hou ik daar rekening mee.
Stel we brunchen om 11.00.. dan kunnen we om 12.00 uur samen aan de thee of koffie gaan en om half 1 de wandelschoenen aantrekken. Een lekker stuk fruit mee…en dan houden we het weer even vol. Terug thuis een warme kop thee en daarna dus aan (de eerder genoemde) soep..

Het toetje? Ik ga dit jaar een rijstpudding maken met kokoswater en rijst met custard. Gewoon mijn eigen recept. We hebben nog heerlijke Japanse veenbessen in de vriezer en die zullen er  heerlijk bij smaken. Ook (bij voorkeur verse) ananas is goed om de maaltijd mee af te sluiten voor een goede spijsvertering.

Wat ik erg gezellig vind is de dag afsluiten met een spel. We vinden dat gelukkig allemaal heel leuk, al zal oma tegen die tijd wel haar bed gaan opzoeken.
Voor de kinderen ruimte om die felbegeerde chips of pinda’s toch nog uit de kast te halen. Maar ik denk dat de magen dan alweer meer en meer gevuld zijn dan in welk ontwikkelingsland ook.

Ik heb daarom een deal gemaakt met mezelf en een spaarpot neergezet. Ik heb daar 10% ingedaan van het bedrag dat ik aan boodschappen heb besteed deze week en daar komen nog meer boodschappen bij. Ik ga door tot aan oude jaar hiermee, en kies een doel uit om het naar over te maken. Welk doel? Dat is voor mij een vraag nog. Weet jij een eerlijke organisatie die goed zorgt voor anderen op het gebied van eten en drinken? En dan bedoel ik niet alleen met kerst! Laat het me weten!


Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen op je eigen manier met je eigen dierbaren om je heen. En waar dierbaren worden gemist…gun ik je de warmte van lieve mensen om je heen om je te helpen jouw lichtje door de donkere dagen heen te dragen.

Helen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten